Węglowodany niezbędne do poprawy wydolności i upadek „autorytetu” tłuszczów – najnowsze badanie

Węglowodany niezbędne do poprawy wydolności i upadek „autorytetu” tłuszczów – najnowsze badanie
Najnowsze badanie profesor Burke potwierdzają jednoznacznie :
 
Węglowodany są NIEZBĘDNE do wspierania treningu i wytrzymałości u sportowców wytrzymałościowych.
Jednocześnie dieta niskowęglowodanowa wspiera wykorzystywanie tłuszczu jako materiału energetycznego podczas intensywnego okresu treningowego.
 
Krótki opis badania:

Badanie przeprowadzono na 21 zawodowych chodziarzach. 

Sportowców podzielono na 3 grupy:

Pierwsza grupa – „wysokowęglowodanowa” – HCHO – spożywająca 8,6g węglowodanów na kg masy ciała, 2,1g Białka/kg i 1,2g/kg Tłuszczu. Wychodziło około 500-600g węglowodanów dziennie. (węglowodany chwaliłam i tutaj)
 
Druga grupa – „niskowęglowodanowa” – LCHF – spożywała nie więcej niż 50g węglowodanów dziennie, 78% energii pochodziło z tłuszczów, ilość białka pozostała niezmienna.
 
Trzecia grupa otrzymywała dietę periodyzowaną – PCHO – zależną od intensywności treningowej – w dni „mocniejsze” węglowodanów było więcej, w lżejsze – mniej.
 
Boczek jednak nie dla wszystkich
Dieta wysokotłuszczowa to nie jest najlepsze rozwiązanie

Wyniki badania

W teście na 10km po 3-tygodniowej diecie (w tym „adaptacji” do każdej z diet) zdecydowanie najlepiej wypadła grupa wysokowęglowodanowa (czas w trakcie trwania badania poprawił się o ok. 190 sekund), gorzej grupa periodyzowana (ale i tak czas lepszy o 124sekundy), a najgorzej – grupa niskowęglowodanowa (czas pogorszył się o 23 sekundy).
 

Nie zaobserowano żadnych niekorzystnych skutków w grupie pierwszej i drugiej.

 
W trzeciej grupie zmniejszyła się ekonomia wysiłku – podczas diety ketogenicznej sportowcy potrzebowali więcej tlenu, aby wykonać ten sam wysiłek.
Sama dieta niskowęglowodanowa spowodowała ‚zahamowanie’ w wykorzystaniu węglowodanów jako szybkie źródło energii. 
Jak zaznacza profesor Jeukendrup – tłuszcze nie mogą być używane anaerobowo.
 

Czy zatem zwiększenie oksydacji tłuszczów jest zaletą?

 
Jeśli chodzi o wydolność i efekty sportowe w tym przypadku – nie bardzo, bo nie przekłada się na lepszy rezultat.
 
Jeśli zaś rozpatrzylibyśmy to w innym kontekście – zwiększenie oksydacji tłuszczów na diecie periodyzacyjnej jest to szeroko stosowanym protokołem w przypadku chociażby ultramaratończyków, triatlonistów i maratończyków, którzy trenując na „niskich węglach” uczą się efektywniej czerpać energię z tłuszczu podczas długotrwałych „monotonnych” wysiłków
 
/W tym momencie może lepiej skupić się na strategii Sleep low – Train high /
 
Niemniej powyższe nie oznacza, że węglowodany nie przydadzą się w bardziej intensywnych odcinkach.
 
Jedz węglowodany
Jedz węglowodany
 
Podsumowując:
  • nie ma dowodów na sensowność ograniczania węglowodanów w diecie sportowców wytrzymałościowych,
  • dieta wysokotłuszczowa sprzyja angażowaniu kwasów tłuszczowych jako materiału energetycznego (ale to nie nowość!) – taka adaptacja może zajść nawet w ciągu 5 dni 
  • ograniczenie węglowodanów szybciej będzie powodowało spadek wydolności aniżeli przyniesie nam pozytywny efekt

 

Źródło:

Low Carbohydrate, High Fat diet impairs exercise economy and negates the performance benefit from intensified training in elite race walkers
Louise M Burke, Megan L Ross, Laura A Garvican-Lewis i inni

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/JP273230/abstract
http://www.mysportscience.com/single-post/2016/12/26/LCHF-diets-and-performance-in-elite-athletes

Lubisz to? Podziel sie z innymi:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Related Posts

Posiłki potreningowe – przepisy

Posiłki potreningowe – przepisy

Jesteś biegaczem? Trenujesz wytrzymałościowo / eksplozywnie / interwałowo? Zapomnij o tym, że po treningu liczy się „tylko białko”. Jeśli chcesz się właściwie regenerować to węglowodany muszą wieść prym, zwłaszcza w pierwszym posiłku po treningu. Decyduje o tym prosty mechanizm – glikogen, czyli węglowodany upakowane w […]

5 zalet z porannego nawyku picia wody z cytryną, których nie znasz

5 zalet z porannego nawyku picia wody z cytryną, których nie znasz

  Woda z cytryną!   Jeden z najstarszych i najpopularniejszych „nawyków”, które kojarzą nam się ze zdrowym rozpoczęciem dnia, dobrym nawykiem, który wspomaga nasze cele żywieniowe. :) I prawidłowo! Dzisiaj o tym, dlaczego warto pić rano wodę z cytryną. :) Dla jasności, o co chodzi […]



2 thoughts on “Węglowodany niezbędne do poprawy wydolności i upadek „autorytetu” tłuszczów – najnowsze badanie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *