Paleo dla wytrzymałościowców

Paleo dla wytrzymałościowców

Kojarzy nam się przede wszystkim z crossfittem i treningami funkcjonalnymi, znajduje zastosowanie w sportach walki i interwałach siłowych oraz osób niezwiązanych ze sportem.

Co z dietą paleo u wytrzymałościowców?

TAK czy zdecydowane NIE?

Dieta paleolityczna dla sportowców [kliknij aby powiększyć]
Dieta paleolityczna dla sportowców
[kliknij aby powiększyć]
Dieta paleolityczna dla sportowców
Czytaj więcej o paleo i mitach z nią związanych tutaj.

[spacer color=”264C84″ icon=”fa-square-o”]

Artykuł napisany został dla specjalistycznego magazynu dla triathlonistów, z którym mam przyjemność współpracować – TriTour Magazine (najnowszy numer już wkrótce do zakupienia w sklepach endushop.pl).

Lubisz to? Podziel sie z innymi:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Related Posts

Posiłki potreningowe – przepisy

Posiłki potreningowe – przepisy

Jesteś biegaczem? Trenujesz wytrzymałościowo / eksplozywnie / interwałowo? Zapomnij o tym, że po treningu liczy się „tylko białko”. Jeśli chcesz się właściwie regenerować to węglowodany muszą wieść prym, zwłaszcza w pierwszym posiłku po treningu. Decyduje o tym prosty mechanizm – glikogen, czyli węglowodany upakowane w […]

Żywienie okołotreningowe

Żywienie okołotreningowe

Każda dyscyplina sportowa rządzi się swoimi prawami, które przede wszystkim odnoszą się do jej zasad, ale tym, do czego kolejno powinniśmy przywiązywać uwagę to odżywianie, zwłaszcza okołotreningowe. Dieta biegacza, kolarza czy triathlonisty tak, jak każdego innego sportowca, nigdy nie powinna być mylona z dietą „tradycyjną”. […]



3 thoughts on “Paleo dla wytrzymałościowców”

  • Pani Doroto. Jestem wytrzymałościowcem i chodzą za mną takie sprawy:
    Staram się unikać tych całych zbóż, no ale czasem mam po prostu ochotę na jakiś makaron, siłą rzeczy – nie zginę. Wiadomo, że lepszy będzie taki z bio zboża (w zasadzie zboża bio różnią się tylko tym, że nie są pryskane?), ale nurtuje mnie pytanie: czy lepszy będzie z mąki białej, oczyszczonej (durum/zwykła?), czy pełnoziarnisty?

  • Witam. Ja widzę tutaj jeden duży problem, że trzeba uwzględnić pochodzenie żywności a np. takie mięso, to nie jak kiedyś, że babcia miała kurnik tylko „walone” hormonami kurczaki rosnące w 2 tyg. Oczywiście wszystko jest teraz nienaturalne, ale takie małe spostrzeżenie. Pozdrawiam

    • Jasssne, to podstawa paleo i to jeden z głównych ukłonów w stronę jego najlepszej odmiany…:) wkrótce o tym napiszę, zapraszam. :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *