Quinoa z jabłkami – po treningu + kwas fitynowy posiadający zalety, o których nikt nie mówi.

Quinoa z jabłkami – po treningu + kwas fitynowy posiadający zalety, o których nikt nie mówi.

Quinoa – już dawno miałam o niej wspomnieć. Bezglutenowa, delikatna, bardzo odżywcza. 

Źródło węglowodanów, wielu witamin i składników mineralnych. Ma też trochę kwasu fitynowego, co nie jest najbardziej pożądane, ale też nie taki diabeł…i nie zawsze warto zawracać nim sobie głowę.

Dzisiaj ląduje w posiłku po treningu – jeśli biegasz/trenujesz kolarstwo, quinoa z jabłkami / równie dobrze z bananem lub innymi owocami / będzie świetna. Dodatek orzechów świetnie uzupełni posiłek. (ranking orzechów tutaj)

Kwas fitynowy to przyczynek tego, dlaczego wiele osób /zwłaszcza zwolenników diety paleo/ ogranicza w znacznym stopniu spożycie zbóż, strączków i orzechów. Kwas fitynowy wiąże się z niektórymi składnikami mineralnymi (żelazo, magnez, cynk, wapń) dezaktywując je – nie spełniają wówczas swojej roli i jedynym sensownym rozwiązaniem staje się wydalenie ich. Co więcej kwas fitynowy w środowisku kwaśnym zmniejsza działanie pepsyny – enzymu, który zajmuje się rozkładaniem białek z pożywienia. Oczywiście jego działanie można zredukować poprzez moczenie, fermentację i kiełkowanie – nawet w baaaardzo znacznym stopniu. [1]

Z drugiej strony zawartość kwasu fitynowego w urozmaiconej diecie jest częścią korzystnych procesów, stąd osoby, które nie borykają się z niedoborem żelaza / jelitem drażliwym / są ogólnie zdrowe – totalnie nie powinny się nim przejmować.

Kwas fitynowy:

  1. Pełni rolę antyoksydantu,
  2. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu jelita grubego [2],
  3. Występuje w produktach zawierających skrobię oporną (btw. jak zrobić ryż, który ma 50%  kcal mniej?)
  4. Występuje w produktach korzystnych dla układu krążenia
  5. No i może wpływać korzystnie na uporanie się z kamicą nerkową. [3]

Uważam, że jeżeli dieta jest urozmaicona i bogata w prostą, nieprzetworzoną żywność – nie ma opcji, żeby poziom jego szkodliwości był większy niż poziom zalet, które płyną z dostarczania produktów w niego stosunkowo bogatych. Wszystko zależy od diety i przypadku. Zero-jedynkowe podejście zwykle się nie sprawdza, a i kwas fitynowy jest produktem, który ma i wady, i zalety – kwestia tego, jak potrafimy tym manipulować. :) 

No, ale wracajmy do jedzonka. :) Poniższy przepis publikowałam w Tri Tour Magazine, z którym mam przyjemność współpracować (magazyn dla triathlonistów, więc „nie ma to tamto” ;) ).

Quinoa z jabłkami i orzechami
Quinoa z jabłkami i orzechami – po treningu

[spacer color=”264C84″ icon=”fa-heart”]

References:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10627836
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22074852
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10625946
Lubisz to? Podziel sie z innymi:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Related Posts

Posiłki potreningowe – przepisy

Posiłki potreningowe – przepisy

Jesteś biegaczem? Trenujesz wytrzymałościowo / eksplozywnie / interwałowo? Zapomnij o tym, że po treningu liczy się „tylko białko”. Jeśli chcesz się właściwie regenerować to węglowodany muszą wieść prym, zwłaszcza w pierwszym posiłku po treningu. Decyduje o tym prosty mechanizm – glikogen, czyli węglowodany upakowane w […]

Żywienie okołotreningowe

Żywienie okołotreningowe

Każda dyscyplina sportowa rządzi się swoimi prawami, które przede wszystkim odnoszą się do jej zasad, ale tym, do czego kolejno powinniśmy przywiązywać uwagę to odżywianie, zwłaszcza okołotreningowe. Dieta biegacza, kolarza czy triathlonisty tak, jak każdego innego sportowca, nigdy nie powinna być mylona z dietą „tradycyjną”. […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *