Awokado dobre na wszystko

Awokado dobre na wszystko

Lubisz awokado? To cudownie, ponieważ Twój organizm też nim nie pogardzi…

Oto 9 ciekawostek, które zachęcą Cię do sięgania po awokado!

  • Awokado jest idealną przekąską poza domem – po zdjęciu skórki awokado jest gotowe do spożycia. :) 

 W związku z tym sprawdza się idealnie w sportach wytrzymałościowych i ultradystansowych – tam, gdzie intensywność jest umiarkowana, ale wyścig trwa wiele godzin. Dostarczając tłuszczu uzupełnia zapotrzebowanie na niego – z racji tego, że tego typu wysiłki charakteryzują się zwiększoną oksydacją kwasów tłuszczowych. Jest lekkie, energetyczne i przepyszne!

  • Świetna alternatywa dla masła czy oliwy bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe – sprawdza się świetnie jako smarowidło, a wymieszane z przyprawami może być każdorazowo wyjątkowe.

 

  • Owoc ten sprawdza się idealnie jako składnik koktajli i słodkich słodyczy – od kremów z bananem czy daktylami i kakao tworząc zdrową NUTELLĘ, przez składnik naturalnych lodów, po odżywcze koktajle okołotreningowe dla sportowców.


  • Z pestki awokado można wyhodować w domu drzewko. :) (sama takie zasadziłam 8 lat temu – jest już całkiem spore, choć niestety bezowocne)

 

  • Awokado jest idealne dla osób na niemal każdej diecie – bezglutenowej, wegańskiej, paleo, raw. Nie pasuje chyba tylko do diety bardzo niskotłuszczowej (ale po co? ;) ).


  • Awokado jest dojrzałe wtedy, kiedy staje się miękkie i delikatnie ciemnieje. Aby przyspieszyć dojrzewanie można włożyć je do papierowej torebki z jabłkiem lub bananem – po 2-4 dniach powinno być gotowe (i maślane!)

 

  • Jest źródłem błonnika nierozpuszczalnego i nadaje się dla małych dzieci.

 

  • Owoc ten uważa się za superfood – zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze, wysokiej jakości tłuszcze i witaminy. Można śmiało powiedzieć, że to owoc młodości, ponieważ jego regularne spożywanie wpływa pozytywnie nie tylko na nasze samopoczucie, ale także wygląd włosów, skóry i paznokci!

 

  • Ciekawostką jest to, że drzewa wydające owoce żyją parami – aby jedno odpowiednio rosło musi mieć obok inne. Awokado to owoc miłości! ;)

 

Awokado
Awokado
Lubisz to? Podziel sie z innymi:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Related Posts

Posiłki potreningowe – przepisy

Posiłki potreningowe – przepisy

Jesteś biegaczem? Trenujesz wytrzymałościowo / eksplozywnie / interwałowo? Zapomnij o tym, że po treningu liczy się „tylko białko”. Jeśli chcesz się właściwie regenerować to węglowodany muszą wieść prym, zwłaszcza w pierwszym posiłku po treningu. Decyduje o tym prosty mechanizm – glikogen, czyli węglowodany upakowane w […]

Zimny ryż ma 2 razy mniej kalorii – 100% technika korzystania ze skrobi opornej?

Zimny ryż ma 2 razy mniej kalorii – 100% technika korzystania ze skrobi opornej?

To nie tytułowa ściema! Ugotowany ryż, zostawiony na noc w lodówce może mieć mniej o 50, a nawet do 60% kalorii niż świeżo ugotowany*. To, co tutaj jest jednak składnikiem kluczowym to olej kokosowy w ilości niewielkiej – około 3g na 100g ryżu. Luzik, nie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *